info@werkenaanruimte.nl
06-81653376 (Henk) of 06-33758860 (Alice)
Omgeving
Omgeving

Wat kan de omgeving voor mensen zonder kinderen betekenen?

Ouders

Als ouders kan het lastig zijn hoe je er mee omgaat als je zoon of dochter verlangt naar een kind, terwijl dit niet lijkt te lukken.

Ieder gaat daarin zijn eigen weg en heeft daarin ook zijn eigen verdriet. Als ouder durf je er misschien niet over te beginnen.

Het blijkt echter waardevol te zijn als er een goed contact is met de ouders. Ouders kunnen het verdriet niet wegnemen en hebben zelf ook hun eigen verdriet over het gemis, het delen van het verdriet met elkaar kan troostend zijn.

Probeer open naar elkaar te zijn over wat je voelt. Laat in ieder geval de kinderloosheid van de ander, niet een blokkade zijn die jullie relatie in de weg gaat staan.

Familie en vrienden

De één heeft een grote familie en (daardoor) weinig contact met familieleden. De ander heeft een hecht contact met zijn of haar enige broer of zus. Vriendengroepen kunnen groot zijn, een ander heeft één goede vriend of vriendin.

In de praktijk geven mensen zonder kinderen aan dat in contacten met vrienden en vriendinnen het meest aandacht is voor het gemis van een kind. Wellicht is het zo dat familie hierin toch vanwege de bloedband terughoudender is, of met de situatie verlegen is.

Hoe het ook is, het is altijd goed om open te zijn naar elkaar over wat je belemmert of wat je moeilijk vindt. Ook al is het niet altijd makkelijk, het werkt meestal het beste door in alle eerlijke aan elkaar te vragen wat die ander nodig heeft.

Kerkelijke gemeente

In een kerkelijke gemeente is het goed als er aandacht is voor elkaar. Belangstelling en meeleven wordt meestal op prijs gesteld als het echte belangstelling is.

Een vraag die met de beste bedoelingen gesteld is, kan toch verkeerd overkomen. Meeleven werkt in veel gevallen het beste door te zijn en minder door wat te zeggen. Een kaartje of een ander teken van meeleven is kan voor iemand zonder kinderen troostend zijn.