info@werkenaanruimte.nl
06-81653376 (Henk) of 06-33758860 (Alice)
Onderduiken tijdens de feestdagen

Nee, het gaat niet over de oorlog. Gelukkig mogen we al ruim 70 jaar in vrijheid leven en is er daarvoor geen reden om onder te duiken tijdens de feestdagen.

Toch kan het zo zijn dat de feestdagen in de decembermaand niet direct een blij gevoel bij je oproepen. Het kan verschillende oorzaken hebben waarom je de feestdagen, als je zou kunnen kiezen, liever over zou willen slaan.

Tijdens deze dagen wordt ingezoomd op blijdschap, kadootjes, gezelligheid, met de familie bij elkaar zijn enz.

Iedereen die een gemis ervaart, kan juist op zulke momenten waarop iedereen het leuk en gezellig lijkt te hebben, extra geconfronteerd worden met dat gemis.

Zo zijn er mensen zonder kinderen, die erg tegen de maand december opzien, juist vanwege die feestdagen.

Sinterklaas

Het begint met sinterklaas, de kinderen om je heen worden verwend met de mooiste kado’s en het lekkerste snoepgoed. Als je geen kinderen hebt, kun je het meevieren, maar het zijn niet jouw kinderen die je kunt verwennen. Je gunt het die andere kinderen natuurlijk wel en het is ook best gezellig met elkaar, het had zoveel leuker geweest als jouw kind er ook bij was geweest.

Of je kiest ervoor om geen sinterklaas te vieren en probeert alles zoveel mogelijk te negeren.

Een andere mogelijkheid is om samen of met vrienden iets gezelligs te gaan doen, iets waar jullie samen van kunnen genieten. Te midden van alle spanning, onzekerheid en verdriet die je meemaakt, is het goed om tijd te nemen om voor jezelf te zorgen. Waarom zou je dat niet doen op zo’n moment als de rest van de wereld met hun kinderen feest viert!

Advent

In de kerk zijn we al weer in de adventsweken aangekomen, vier weken lang leven we toe naar het Kerstfeest. Een tijd van verwachting!

Hoe pijnlijk kan dat zijn als jij daar ook zo erg naar verlangt, om uit te zien naar de geboorte van jouw kindje. Zacharias en Elisabeth wisten er van, hun gebed werd echter toch maar verhoord, ook al moesten ze lang wachten. Wat als jouw gebed helemaal niet verhoord lijkt te worden, of als je misschien helemaal niet meer bidden kunt? Je zou het liefst onder willen duiken tot de feestdagen weer voorbij zijn.

Ik zou kunnen zeggen dat het er toch om gaat dat de Zaligmaker ook voor jou geboren is, en dat begrijp je ook wel.

Je zit er vermoedelijk al helemaal niet op te wachten dat ik dat zeg. Dat doen anderen wel voor mij, je gemis lijkt er ook niet minder van te worden. Jij hoort de vreugdevolle boodschappen aan, terwijl je laatste behandeling net op niets is uitgelopen, of je hebt net gehoord dat er definitief geen mogelijkheden meer zijn.

Of je hoort het helemaal niet meer aan en ben je al ondergedoken.

Kerstfeest

Ouders verzuchten weleens dat het zo druk is rond de feestdagen. Er worden overal kerstfeestvieringen georganiseerd en overal worden ze verwacht.

Jij zou zo graag met je kind op pad gaan naar al die bijeenkomsten totdat je er ook tureluurs van wordt. Jij kunt nu alleen maar tureluurs worden van het verlangen naar jouw kind.

Op eerste Kerstdag is het extra druk in de kerk. Het “Zie ik verkondig u grote blijdschap” klinkt, het kan bij jouw heel anders overkomen dan het bedoeld is.

Je begrijpt het wel dat deze woorden klinken, het is ook een wonder van God, dat Hijzelf naar de aarde kwam. Het voelt zo pijnlijk als er omstandig uit de doeken wordt gedaan hoe het Kindje Jezus in doeken wordt gewikkeld als je omringd wordt door ouders die met hun kinderen de blijde boodschap aanhoren.

Wij hebben er steeds voor gekozen om niet onder te duiken en, ondanks pijn en verdriet, het Kerstfeest te vieren. In de kerk en met de familie omdat wij denken dat als we de Kerstdagen samen thuis doorbrengen, we er ook niet gelukkig van worden.

Verstand en gevoel

Dat is het vaak, met je verstand kun je veel beredeneren. Dingen gaan zoals ze gaan, het is ieder jaar advent en Kerst. Je verwacht ook niet dat het een jaar overgeslagen wordt. Je misgunt het ook niemand dat ze blij zijn en feest vieren en dat ze gezellig bij elkaar zijn.

Je gevoel zegt dat je het liever over zou willen slaan omdat je keer op keer weer geraakt wordt door het verlangen naar een kind.

Die strijd tussen je verstand en je gevoel, je wilt er over praten, of toch niet omdat ‘ze het toch niet begrijpen’. Je zoekt een weg en wordt steeds heen en weer geslingerd. Als je met ons door wilt praten, neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Soms krijg je een buitenkansje om er toch een feestelijk tintje aan te geven. Wij mogen de kerstdagen doorbrengen in het huis van familie die zelf op vakantie zijn. We vieren toch Kerst en zijn ook een beetje ondergedoken.

Geef reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.