info@werkenaanruimte.nl
06-81653376 (Henk) of 06-33758860 (Alice)
De allermooiste prijs

Met darten heb ik helemaal niets.
Dat zal waarschijnlijk komen omdat, toen ik als kind wel eens een poging deed, de omstanders bij voorbaat een eind uit de buurt gingen staan. Het vertrouwen in mijn dartcapaciteiten was niet bijster groot. En terecht trouwens, als ik überhaupt het bord raakte, vond ik dat al een hele prestatie.

Ik heb wel eens wat opgevangen van een postbode, ik meen dat hij uit den Haag kwam, die wel bedreven was in het ‘pijltjes gooien’.
Nu schijnt er echter een nieuwe ster aan het dartfirmament te zijn. Hij komt uit Brabant en heet Michael van Gerwen.
Hij is, begreep ik uit berichten die ik op Facebook langs zag komen, opnieuw wereldkampioen geworden. Een fantastische prestatie natuurlijk.

Meer nieuws

Dankzij een Facebookvriend die wel geïnteresseerd is in de dartsport, mocht ik ook delen dat deze wereldkampioen darten nog meer nieuws naar buiten heeft gebracht. Hij deelde mee dat hij vader gaat worden.

Dit soort berichten raken mij altijd weer, ook als is het misschien al wel de honderdduizendste keer dat ik zo’n bericht lees of hoor. En ook al ken ik de persoon in kwestie helemaal niet. Iedere keer komt er toch weer even zo’n gedachte naar boven. Hij wel….

Op een of andere manier werkt het bij mij dan zo dat ik het niet kan laten om de reacties die er op zo’n bericht worden gepost te lezen, hoewel ik weet dat ik dat beter niet kan doen, doe ik het toch.

Reacties

Wat mij opviel aan de reacties die ik las, dat er een verschil is tussen hoe mannen en hoe vrouwen reageren op dit nieuws. Het zal vast wel generaliserend zijn, maar mij viel ook hierin op dat mannen en vrouwen toch echt verschillend zijn. Veel mannen reageerden in de trant van ‘Hij heeft weer met zijn pijl in de roos geschoten’ of veronderstellingen dat het vast wel een zoon wordt die ook goed kan darten.
Vrouwen daarentegen, die waren trouwens volop in de meerderheid bij de reacties die ik gezien heb, liepen over van felicitaties en wensen, waarbij de woorden: “Super”, “Geweldig” en “Fantastisch” geen uitzondering zijn.

Prestatie?

Eén van de opmerkingen die bij mij het meest bleef hangen, was “Dat is de allermooiste prijs die je kunt krijgen”.
Is dat zo, vroeg ik me af. Is vader worden het allermooiste wat je kan overkomen?
En als je dat niet meemaakt, is je leven dan minder omdat je het allermooiste gemist hebt?
Is vader worden een prijs die je kunt verdienen? In veel reacties lees ik toch iets van dat het een goede prestatie van hem is.
Ik ben het ermee eens wereldkampioen worden een hele prestatie is, dat doe je hem zo niet na. Vader worden heeft volgens mij niets met presteren te maken, er zijn heel veel mannen en vrouwen die er ontzettend veel voor hebben gedaan en gelaten om vader en moeder te kunnen worden, ze zouden hiervoor zeker een medaille mogen krijgen, terwijl ze niet eens altijd ‘de allermooiste prijs’ in ontvangst mogen nemen.

Ik zou het mooi vinden als in reacties rond het vader en moeder worden, er minder nadruk op het vermeende presteren zal worden gelegd en dat het besef er mag zijn dat ieder nieuw leven een gave is, waarvoor dankbaarheid aan de Gever op zijn plaats is.
En tot het zover is, kan ik er toch maar beter voor kiezen om bij het volgende bericht op Facebook dat er weer iemand vader wordt, de reacties niet te gaan lezen. Zou dat niet een veel eenvoudigere oplossing zijn?

Ik wil Michael en Daphne van harte gelukwensen en hoop dat ze in dankbaarheid vader en moeder mogen zijn.

Meedenken

Als jij graag beter wil worden in het darten, dan ben ik bang dat ik je daarbij niet kan helpen.
Wij van Werken aan ruimte kunnen wel met je meedenken als je te maken hebt met ongewilde kinderloosheid. Ook al mis ik de ‘allermooiste prijs’, dan ben ik toch dankbaar voor wat ik allemaal als ‘troostprijs’ krijg.

1 Reactie

  • Henny van Dulken Posted 11 januari 2017 22:05

    Pakkend artikel, van harte instemmend met de inhoud!

Geef reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.