info@werkenaanruimte.nl
06-81653376 (Henk) of 06-33758860 (Alice)
Dan neem je toch gewoon een hond…

Het is één van de vaak genoemde opmerkingen die mensen zonder kinderen te horen krijgen uit hun omgeving als ze iets van hun verdriet willen delen. Trouwens, ook tegen mensen die een partner verloren hebben wordt dit weleens gezegd zoals blijkt uit het in 2015 gepresenteerde theaterstuk van ‘De kunst van het rouwen’.

Pleeghond

Nu heb ik zelf niet zoveel met honden en is één van de afspraken die wij voordat wij gingen trouwen hebben gemaakt, dat wij geen hond zouden nemen. Wij hebben deze opmerking zelf ook niet zo rechtstreeks naar ons toe gekregen.

Wel hebben we onlangs een weekje op een hond gepast. Hierdoor hebben we iets kunnen ervaren van wat het is als je een hond in huis hebt. En inderdaad het kan best gezellig zijn, wij hebben het samen trouwens ook wel gezellig en als je bij de afwas steeds moet kijken waar je loopt om niet op de hond te trappen bijvoorbeeld ging ons wel snel vervelen.

Een ander voordeel kan zijn dat je andere mensen ontmoet tijdens de uitlaatrondjes, waarbij je ook weer nieuwe contacten kunt opdoen.
Op een avond kwamen we een bekende tegen die zichtbaar verbaasd was dat wij met een hond liepen en liet nadrukkelijk blijken hoe leuk ze het vond om ons met een hond te zien lopen. Deze reactie deed ons terugdenken aan de reacties die we kregen in de tijd toen wij drie maanden een een pleegkind (baby) in huis hadden. Nu hadden we een ‘pleeg-hond’.

Alternatief

Ik heb na die ontmoeting na zitten denken wat de reden is dat iemand zo’n opmerking maakt of op een dergelijke manier reageert.

Het zal zeker niet de bedoeling zijn om te kwetsen, al kan het wel erg kwetsend overkomen. Ik denk dat de omgeving blij is om te zien dat de leegte van het niet hebben van kinderen opgevuld is of wordt door in dit geval een hond. Een beetje op de manier van hoe het soms gaat als je iets wilt bestellen in een webshop. Het artikel wat je zoekt is niet leverbaar, maar we hebben wel als alternatief een ander artikel.
Net zoals in de webshop zijn de betreffende artikelen meestal niet identiek en zeker niet altijd vergelijkbaar. Het gaat de eigenaar van die webshop er natuurlijk om dat jij toch tevreden bent en met een aankoop de webshop verlaat.

Een andere functie in zo’n webshop is het vergelijken van artikelen. Selecteer twee of meer artikelen en klik dan op de functie ‘vergelijken’. Je krijgt dan een keurig overzicht van punten die overeenstemmen en waarop verschillen zijn.

Het is mogelijk om op die manier te kijken naar een kind en en een hond. Uiteraard zijn in deze vergelijking ook punten van overeenstemming en punten van verschil te vinden. Mijn conclusie was dat ik het eigenlijk te bizar vind om deze twee op zo’n manier met elkaar te vergelijken.

Ik denk dat, voor wie dat zelf wil, het nemen van een hond goed kan zijn. Dat geldt trouwens niet alleen voor kinderloze stellen of singles, maar net zo voor gezinnen met kinderen.

Oplossing nodig?

Een oplossing voor het kinderloos zijn, kan het volgens mij nooit zijn. Het gaat er vaak ook niet om dat er een oplossing gevonden moet worden. Vaak denken wij mensen het liefst in oplossingen zodat het ‘probleem’ de wereld uit is.

Iemand met verdriet over het gemis van een kind, kan voor de omgeving als een probleem ervaren worden. Het geven van suggesties om het op te lossen, zorgt meestal alleen voor verergering van het verdriet.
Je voelt je niet begrepen, weet op dat moment soms niet goed te reageren en slikt het maar…
Of je reageert op zo’n manier dat je gesprekspartner de volgende keer dat hij of zij je ziet liever toevallig net een andere kant op kijkt.

Het is mooi om een vriend of vriendin te hebben met wie je je verdriet kunt delen. Als je anderen kent die (nog) geen kinderen kunnen krijgen, dan kun je herkenning bij elkaar vinden.
Begrip krijgen voor de situatie waarin je zit en meeleven in het verdriet zijn van groot belang staande te kunnen blijven.

Vind je het moeilijk om met je gemis om te gaan of heb je behoefte om je hart te luchten? Neem dan gerust contact met ons op via www.werkenaanruimte.nl/contact

Echte interesse

Zou het zo zijn dat het willen oplossen van het ‘probleem’ kinderloosheid de reden is dat mensen komen met de opmerking ‘dan neem je toch gewoon een hond’?
Ik weet het niet, het zijn alleen mijn gedachten hierover.
Als ik hier echt geïnteresseerd in ben, kan ik dat het beste vragen als iemand dit tegen me zegt. Dan weet ik tenminste echt waarom iemand zoiets zegt.

Net zoals het het veel beter is om aan iemand die verdriet heeft over kinderloosheid te vragen hoe dit voor haar of hem is, dan met opmerkingen te komen als ‘dan neem je toch gewoon een hond.’

Geef reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.